Vedonlyönti

Vedonlyönti on monen suomalaisen urheilufanin harrastus ja muutaman suomessakin asuvan ammattilaisvedonlyöjän pääelinkeino. Vedonlyönti on uhkapeli joka antaa hieman lisäjännitettävää pelattua ottelua kohden, mikä oikealla strategialla ja vahvalla pohjatyöllä voi antaa suuriakin voittosummia oikein pelatulla voittorivillä.

Urheiluvedonlyönissä omia voittamahdollisuuksiaan voidaan parantaa tutustumalla mm. pelattavan kohteen otteluennakoihin sekä vedonlyöntivihjeisiin jotka ovat usein asiantuntijoiden laatimia. Mutta mitä on vedonlyönti? tässä artikkelissa hiukan ohjeistusta tunnetuimmista vedonlyöntimuodoista sekä niiden termeistä.

Yleisimmät vedonlyöntimuodot

Pitkäveto

Pitkäveto eli 1X2 on suosituin ja tunnetetuin pelimuoto. Pitkävedon tarkoituksena on veikata vähintään yhden kohteen oikea pelimerkki varsinaisella peliajalla. (1=kotivoitto, X= tasapeli, 2= vierasvoitto). Yhden kohteen pitkävedosta käytetään yleensä nimitystä Single. Pitkävedon minimipanos on 1,00 euro. Maximi määrä pitkävedossa on kymmennen kohdetta. Pitkävedossa tulet huomaamaan myös joukkueiden perässä olevat merkit kuten +1, +2 jne. Nämä ovat ns. tasoituskohteita.

Tasoituskohteet: Ottelussa ManU- Liverpool (+1), vierasjoukkue Liverpoolille on annettu ennen pelinalkua yksi maali eteen. ManU:n on tehtävä ottelussa siis vähintään kaksi maalia voittaaksen kamppailun, riippuen kuinka monta maalia Liverpool pystyy tekemään tasoitusmaalin lisäksi varsinaisella peliajalla. Tasoituskohteita käyttämällä pelilapussa saat paremman lopullisen kertoimen.

Tulosveto

Tulosvedon tarkoituksena on veikata urheilutapahtuman oikea lopputulos varsinaisella peliajalla.

Esimerkki: Ottelussa ManU -Liverpool, veikkaat kohteen oikeaa lopputulosta, esim. 1-2, 2-2 tai 2-0. Minimipanos on yleensä 1,00 euro.

Moniveto

Monivedon tarkoituksena on veikata kolmen -tai supermonivedossa, jopa neljän kohteen oikeat lopputulokset varsinaisella peliajalla.

Periaate on sama kuin tulosvedossa, mutta monivedossa kohteita on vähintään kolme. Monivedon kertoimet ovat erittäin suuria ja muutaman euron panoksella pääset oikealla lapulla nauttimaan suuresta potista. Minimipanos on 0,20 senttiä.

Esimerkki: ManU- Liverpool = oikea tulos, esim. 1-1
Chelsea- Arsenal = oikea tulos, esim 2-1
Tottenham- West Ham = oikea tulos, esim. 0-2

Vakioveikkaus

Vakioveikkauksessa veikataan useiden kohteiden oikeat merkit (1X2). Kohteita on yleensä 10- 14 tapahtumaa. Vakioon kuuluvat yleensä erilaiset järjestelmälaput, kuten Harava. Haravassa voit lyödä yhteen kohteeseen useamman pelimerkin.

Yleisimmät vedonlyöntitermit

Ylikerroin

Ylikerroin eli kerroin, joka on normaalia suurempi pelikerroin yhdelle pelattavalle kohteelle.

Esimerkki: ManU- Liverpool 1,50- 3,00- 3,30 -kaksi viimeistä kerrointa ovat selvästi ns. ylikertoimia.

Live-vedonlyönti

Livevedon tarkoituksena on veikata urheilutapahtumaa reaaliajassa internetin välityksellä.

Esimerkki: Ottelussa ManU- Liverpool vaihtoehtoina voivat olla seuraavat; Kumpi joukkue tekee seuraavan maalin? Kuka on seuraavan maalin maalintekijä? tai Kuinka monta maalia ensimmäisellä puoliajallla syntyy? Livevedoissa on yleensä myös mahdollisuus seurata kyseistä ottelua livestreamilta

Vedonlyönti netissä ja mobiilissa

Vedonlyöntiä harrastettiin ensinmäisiä kertoja jo tuhansia vuosia sitten ja siitä lähtien vedonlyönti onkin kehittynyt ja kasvanut hurjasti. 1990 -luvulla Suomeen rantautunut urheiluvedonlyönti onkin yksi tunnetuimmista ja pelatuimmista rahapelimuodoista jota suomalaiset pelaavat. Tätänykyään suurinosa vedonlyönnistä tapahtuu internetissä ja mobiilissa käyttäen vedonlyöntiyhtiöiden palveluja.